Pot miru

Pot miru - Javorca - zemljevidCerkev Svetega duha v Javorci vas ne bo navdušila le z zgodovinsko sporočilnostjo in izjemno gradnjo. Z razgledne terase ob cerkvi se razgrinja pogled na veličastni Rdeči rob, očarljivo verigo tolminsko-bohinjskih gora.

Cerkev je ena izmed izbranih točk na Poti miru od Alp do Jadrana, ki povezuje zgodovinsko dediščino soške fronte vse od Triglavskega narodnega parka do Jadranskega morja. Pred stoletjem z vojno zaznamovani kraji so danes glasniki miru z ohranjenimi muzeji na prostem, strelskimi jarki, kavernami, spominskimi obeležji, vojaškimi pokopališči, muzeji in drugimi sencami vojne.

Pot miru je primerna za vsakogar; lahko jo obiščete sami ali v spremstvu izkušenih vodnikov. Ob razgledih od najvišjih vrhov Slovenije do reke Soče, vinogradov, Krasa in morja se lahko spomnite svojih prednikov, raziskujete zgodovino, hodite in kolesarite ter ste navdahnjeni z lepotami narave in zapuščine svetovnega pomena. Pot miru od Alp do Jadrana postaja daljinska pohodniška pot, širi pa tudi spomin in sporočilo prijateljstva med narodi.

Pot miru od Alp do Jadrana je z dediščino prve svetovne vojne na ozemlju Republike Slovenije uvrščena na UNESCO Poskusni seznam svetovne dediščine.

 

 

 

Informacije o Poti miru:

Pot miru logo Ustanova "Fundacija Poti miru v Posočju"
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid
T: 05 389 01 67
E:
www.potmiru.si