Dan odprtih vrat

datum: 26.09.2021

kategorija: rubrika 1

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine ter obeleževanja mednarodnega dneva miru vabimo na ogled Spominske cerkve Sv. Duha v Javorci in Partizanske bolnice Franja.

V sodelovanju s Tolminskim muzejem organiziramo Dan odprtih vrat, ko si boste lahko oba spomenika in tudi obe muzejski razstavi ogledali brezplačno.

Spominska cerkev v Javorci in bolnica Franja sta spomenika, ki nagovarjata k miru, solidarnosti in človečnosti in oba nosita znak evropske dediščine. Muzeja, ki skrbita za prezentacijo in promocijo teh dveh spomenikov, sta si v skupnem projektu izmenjala potujoči razstavi: Tolminski muzej z razstavo Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – »Bazilika miru« gostuje na gradu Gewerkenegg v Idriji, Mestni muzej Idrija pa z razstavo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope v muzeju v Tolminu.

Dan odprtih vrat v Partizanski bolnici Franja bo potekal v soboto, 25. septembra 2021, med 9. in 18. uro oz. na gradu Gewerkenegg med 10. in 17. uro. 
Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci pa bo imela svoj dan odprtih vrat v nedeljo, 26. septembra 2021, od 10.00 do 17.00, medtem ko si bo razstavo o Franji v Tolminskem muzeju moč ogledati od 13.00 do 17.00. Dostop do Javorce je mogoč z javnim prevozom po veljavnem ceniku.

Namen prireditve je širiti zavest o pomenu miru, strpnega sožitja med narodi, občečloveške solidarnosti in humanosti. To so vrednote, ki jih oba spomenika predstavljata in za katere se moramo vedno truditi, sleherni izmed nas.