JAVORCA, slovesnost ob odkritju znaka evropske dediščine

datum: 26.04.2018

kategorija: rubrika 1

Poseben prometni režim, obvezne rezervacije sedežev.

Javorca_banner_logo

Decembra lani smo na Občini Tolmin z veseljem sprejeli odločitev Evropske komisije, da spominski cerkvi Sv. duha v Javorci podeli prestižni znak evropske dediščine (ZED), potem ko je njeno nominacijo v predizboru potrdila Republika Slovenija. Pred enim mesecem je delegacija pod vodstvom župana Uroša Brežana v bolgarskem Plovdivu, evropski prestolnici kulture leta 2019, prevzela to najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino skupaj s še osmimi drugimi izjemnimi spomeniškimi območji. Naslednje dejanje smo prihranili za maj – praznični mesec občine Tolmin in ko 9. v mesecu praznujemo tudi mir in enotnost v Evropi. Vodilne vrednote, ki jih izraža Javorca, so namreč mir, človeško dostojanstvo in enakopravnost skozi spoštovanje različnih kultur, veroizpovedi in narodnosti.

ZED bomo v Javorci slovesno odkrili v petek, 11. maja, ob 17. uri. Slavnostni govornik bo minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec. V spremljevalnem kulturnem programu bosta nastopila prva violinistka Dunajske državne opere in Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič ter mednarodno uspešen pevski zbor Pueri Cantores iz Tolmina pod vodstvom zborovodkinje Barbare Kovačič, sodelujejo pa tudi dijaki Gimnazije Tolmin. Na slovesnost smo povabili tudi predstavnike drugih spomeniških območij v Evropi, nosilcev ZED.

Poseben prometni režim

Prometni_re__im_JavorcaNa dan prireditve dostop do Javorce z osebnimi vozili ne bo mogoč. Organiziran bo brezplačen javni prevoz, zadnjih dvajset minut poti pa bo treba prehoditi. Odhodi kombijev iz Tolmina bodo ob 15. in 16. uri s parkirišča pri teniškem igrišču (Športni park Brajda). Poleg dostopa z javnim prevozom bo na dan prireditve v Javorco mogoče priti le še s kolesom ali peš. Za vse udeležence bo po koncu prireditve organiziran tudi prevoz iz Javorce v Tolmin.

 

 

Obvezne rezervacije sedežev

Sedež na kombiju morate obvezno predhodno rezervirati. To lahko storite vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro na TIC Tolmin oz. telefonsko na 05 38 00 480. Brez rezervacije sedeža javnega prevoza ne boste mogli koristiti. Priporočamo vam, da si prosto mesto zagotovite čim prej.

Slovesnost bo ob vsakem vremenu v Javorci.