Dogodki 2024

Srečanje dveh predstavnic nosilcev Znaka evropske dediščine

dne 22.08.2021

Kraj: spominska cerkev Svetega Duha v Javorci

V nedeljo 22. avgusta 2021 je Tolminski muzej organiziral srečanje dveh predstavnic nosilcev Znaka evropske dediščine – Spominske cerkve v Javorci (Slovenija) in Lublinske unije (Poljska).

Direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar je gostila Katarzyno Czerlunczakiewicz iz Lublinskega Mestnega urada za ohranjanje dediščine. Z gostjo sta obiskali Spominsko cerkev v Javorci, si ogledali razstavo s predstavitvijo 48 nosilcev Znaka evropske dediščine, v Pologu pa še utrdbene sisteme. Po kosilu je gostjo v imenu Občine Tolmin pozdravil Matej Kavčič, nato je sledil ogled Tolminskih korit. Uradni del srečanja se je zaključil z ogledom Tolminskega muzeja, kjer se je Katarzyna seznanila še z bogato kulturno dediščino in zgodovino območja, ki ga pokriva Tolminski muzej.

Skupno srečanje je bila lepa priložnost za izmenjavo izkušenj dveh nosilcev Znaka evropske dediščine ter pogovor o projektu Mreženja nosilcev Znaka evropske dediščine EHL@N, v katerem obe predstavnici sodelujeta.