Dogodki 2024

Razstava ZED v Javorci

od 01.08.2021 do 11.11.2021

Kraj: spominska cerkev Svetega Duha v Javorci

foto: Matej Kavčič

Razstava z naslovom Evropa se začne tukaj! - Znak evropske dediščine, ki jo je pripravila Evropska komisija, je v mesecu juliju gostovala v Tolminu, od začetka avgusta pa je na ogled v Javorci, kjer si jo obiskovalci lahko ogledajo v prostoru za prezbiterijem cerkve Sv. Duha.  

Pri postavitvi sta moči združila Občina Tolmin in Tolminski muzej, ki sta pridobila gradivo in poskrbela za izdelavo lesenih nosilcev, glavni namen razstave pa je bila obeležitev začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU in predstavitev vseh trenutnih nosilcev znaka evropske dediščine, med katerimi so kar trije slovenski.

Znak evropske dediščineZnak evropske dediščine združuje območja dediščine, ki imajo simbolno vrednost za Evropo in so pomembno vplivala na evropsko zgodovino in kulturo in/ali imela pomembno vlogo pri oblikovanju Evropske unije. S spoznavanjem teh krajev naj bi obiskovalci bolje razumeli evropsko zgodovino in Evropsko unijo. Znak evropske dediščine je bil uveden leta 2006 kot skupna pobuda vlad držav članic in se podeljuje na evropski ravni. Od leta 2013 se nosilci znaka evropske dediščine izbirajo po kriterijih njihove simbolne vrednosti, vloge v evropski zgodovini in dejavnosti, ki jih ponujajo. Na razstavi je predstavljenih 48 nosilcev znaka, med katerimi so tudi Partizanska bolnica Franja (2015), Spominska cerkev v Javorci (2017) in Prešernova Zdravljica (2019).

Razstava bo na ogled do zaključka odprtosti cerkve Sv. Duha, predvidoma  11. novembra 2021.