Dogodki 2024

Tolminski gimnazijci ob sporočilnosti Javorce razmišljali o človekovih pravicah

dne 10.06.2021

Kraj: spominska cerkev Svetega Duha v Javorci

 

V sklopu aktivnosti, ki v sodelovanju Občine Tolmin in Tolminskega muzeja potekajo v povezavi s cerkvico Sv. Duha v Javorci, kot nosilko znaka evropske dediščine, so še posebej pomembne tiste, ki so namenjene prenosu njene sporočilnosti mladim.

Potem ko je leta 2018 v Javorci potekala prva razprava z mladimi, ki je bila namenjena 9. razredom OŠ Franceta Bevka Tolmin in OŠ Dušana Muniha Most na Soči ter dijakom 1. letnika Gimnazije Tolmin, se je v četrtek, 10. junija v Tolminskem muzeju ob nedavno pridobljeni maketi cerkvice, ki jo je izdelal Franc Pogačar, odvilo predavanje na temo Javorce in človekovih pravic.

Dijaki 2. letnika Gimnazije Tolmin so uvodoma lahko prisluhnili predstavitvi direktorice Tolminskega muzeja mag. Damjane Fortunat Černilogar, ki je spregovorila o zgodovini in pomenu cerkvice Sv. Duha kot kraju sobivanja različnih narodov, kultur in veroizpovedi ter poziva k miru.

foto: Matej Kavčič

Sledilo pa je predavanje prof. dr. Jerneja Letnarja Černiča, dekana in rednega profesorja za pravo človekovih pravic, državno pravo in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove Univerze v Novi Gorici, ki je dijakom spregovoril na temo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Predavatelj je izpostavil, da te pomembne pridobitve civilizacije, še posebej v okolju kot je Posočje, ki je doživelo grozote 1. svetovne vojne, fašizma in 2. svetovne vojne, niso samoumevne in da je potrebno o njih razmišljati. Nanizal je več primerov iz sodne prakse, s katerimi je dijakom ponazoril, kako se tovrstne pravice nahajajo na stičišču individualne svobode posameznika ter družbe kot celote, obenem  pa je njihovo razmišljanje spodbudil tudi z aktualnimi vprašanji sedanjega časa, kot sta svoboda govora in vprašanje človekovih pravic v času epidemije.

Letnar Černič je predavanje sklenil z mislijo, da nas prav zgledi kot je cerkev v Javorci usmerjajo k spoštovanju človekovih pravic in k vrednotam kot so enakopravnost, strpnost in spoštovanje človeškega dostojanstva, kar je zagotovilo, da se vojne grozote, kot jim je bila priča cerkev v Javorci, ne bi več dogajale.

Matej Kavčič
družbene dejavnosti, Občina Tolmin