Dogodki 2024

Podpisani! - na štirih srečanjih o vojnah in miru danes

od 12.10.2018 do 02.11.2018

Kraj: Tolmin, kinogledališče

S četrtim večerom se je v petek sklenil prvi cikel medijskih srečanj Podpisani! v organizaciji Občine Tolmin. Programski vodja Zdravko Duša je v Tolmin povabil devet slovenskih publicistov in strokovnjakov, znanih oblikovalcev javnega mnenja, ki so ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne razmišljali o vojnah in miru danes. Gre za del programskih vsebin, povezanih s pridobitvijo znaka evropske dediščine za spominsko cerkev v Javorci, ki je Evropsko komisijo med drugim prepričala s svojo brezčasno sporočilnostjo in skupnimi evropskimi vrednotami, ki jih simbolizira.

  • Množico udeležencev uvodnega srečanja, ki je bilo 12. oktobra v Kinogledališču Tolmin, je prepričala napoved pogovora z radijskim voditeljem in kolumnistom Miho Šaleharjem ter predavanja dolgoletnega poročevalca z Bližnjega vzhoda Erika Valenčiča, ki mu je sledilo predvajanje njegovega filma Varuhi civilizacije, posvečenega izginjajočemu asirskemu ljudstvu v Iraku.
  • Teden kasneje sta se 19. oktobra pod razmišljanja v tolminski knjižnici podpisala znanstvenica dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je razpravljala o nevarnostih prekomerne izrabe naravnih virov, in urednik Ali Žerdin, navezujoč se na svojo zadnjo knjigo Ujetniki omrežij o globalnih gospodarsko-političnih omrežjih in slovenskih središčih moči.
  • O ženskah, medijih in vojnah je na tretjem srečanju 27. oktobra v Kinogledališču najprej razpravljala antropologinja Svetlana Slapšak, sledil pa je še mnenjski dvojec Lenart J. Kučić  in dr. Bernard Nežmah.
  • Vsebino zadnjega večera sta 2. novembra oblikovala novinar in urednik Ervin Hladnik Milharčič, ki je v duetu z vsestransko avtorico Agato Tomažič razmišljal, zakaj Bližnji vzhod dojemamo zgolj kot zaporedje vojn, izgredov in socialnih katastrof in kakšno zvezo ima to z našim svetom, pa tudi o tem, kako oni vidijo nas, sociolog dr. Tomaž Mastnak pa je cikel Podpisani! sklenil z vrnitvijo na izhodišče, saj se je posvetil koncu prve svetovne vojne in njenim posledicam.

Obisk in odziv občinstva na premierno izvedbo cikla tovrstnih srečanj sta programskega vodjo Zdravka Dušo presenetila v najboljšem pomenu besede: »Tolmin je okolje, ki mu ne manjka kulturnih prireditev na vseh nivojih, a se je ob tem nova pobuda dobro umestila in, upam, prijela. Prestižne avtorice in avtorji in prav izbran vsebinski okvir so dodali k tradicionalnim vsebinam ob stoletnici konca prve svetovne vojne tisto nujno izhodišče v sodobnost, ki je potrebno, da povežemo pretekle in sedanje razmere za boljše razumevanje obojih. Nekako verjamem, da bi večina publike, ki je številčna prihajala vse štiri večere, temu pritrdila.« Kot je še dodal Duša, je sodelovanje Knjižnice Cirila Kosmača in Kinogledališča Tolmin z Občino Tolmin kot producentom cikla ustvarilo brezhibne pogoje za izvedbo.

Pripravila: Špela Kranjc, Občina Tolmin