Dogodki 2024

Gostovanje razstave Tolminskega muzeja v Pragi

od 28.06.2018 do 20.09.2018

Kraj: Praga, Češka

Junij 2018 -  Praga (Češka), Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého (Praha 1 – Hradčany)
Avgust 2018 - Praga (Češka), Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého (Praha 1 – Hradčany)
September 2018  - Praga (Češka), Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého (Praha 1 – Hradčany)

 

Tolminski muzej je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi, Grajsko stražo (Hradní stráž) in Vojaškim zgodovinskim inštitutom v Pragi (Vojenský historický ústav Praha) organiziral gostovanje razstave o izjemnem kulturnem spomeniku v Posočju, Javorci, kraju evropskega spomina, v Pragi na Češkem. Avtorica razstave je mag. Damjana Fortunat Černilogar, za likovno podobo panojev je poskrbela Urška Vrtovec. Razstava Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – »bazilika miru« je nastala ob stoletnici izgradnje in je bila leta 2016 najprej predstavljena v Tolminskem muzeju v Tolminu, nato pa je gostovala še Vojnem muzeju na Dunaju, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici/Gorizia, v Mestni hiši v Beljaku (Villach). Iz Prage pa bo razstava potovala decembra 2018 še na Hrvaško. Ob razstavi je Tolminski muzej izdali tudi monografijo o Javorci.  

 

Razstava je od 28. junija do 20. septembra 2018 na ogled v vojaški cerkvi sv. Janeza Nepomuka v Pragi (Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého, Hradčany).

Razstava o Javorci je umeščena v cerkev sv. Janeza Nepomuka iz 18. stoletja, ki je bila 1. maja 2002 odprta za javnost kot kraj molitve za padle vojake ter mir v svetu. Tudi spominska cerkev v Javorci je posvečena padlim vojakom ne glede na njihov izvor in kulturo, predstavlja poziv k miru in spravi ter kot  edinstven primer secesijske arhitekture priča o združevalni moči umetniškega ustvarjanja in dela za skupnost.

Zaradi pomembne vloge, ki jo Javorca ima v zgodovini in kulturi Evrope, ji je Evropska unija v evropskem letu kulturne dediščine spomladi 2018 podelila Znak evropske dediščine.