Dogodki 2020

V Plovdivu (Bulgarija) znak evropske dediščine tudi za Javorco

dne 26.03.2018

Kraj: Plovdiv, Bolgarija

ZED delegacija Javorce, arhiv organizatorjevSpominska cerkev Sv. duha v Javorci pri Tolminu je sedaj tudi uradno med 38 velikani evropske dediščine, ki poudarjajo skupne evropske vrednote. Sinoči so namreč v bolgarskem Plovdivu, evropski prestolnici kulture leta 2019, slavnostno podelili znak evropske dediščine (ZED) devetim spomeniškim območjem v EU, ki jih je Evropska komisija ob koncu lanskega leta razglasila za prejemnike tega priznanja. Delegacijo, ki na Dnevih znaka evropske dediščine v Plovdivu zastopa Javorco, sestavljajo župan Občine Tolmin Uroš Brežan in njegov svetovalec za družbene dejavnosti mag. Matjaž Kos, direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar, Mateja Leban iz Javnega zavoda za turizem Dolina Soče ter mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, in njen sodelavec mag. Gojko Zupan, nacionalni koordinator ZED.

Odločitev Evropske komisije je tako nagrada za opravljeno zahtevno delo pri pripravi nominacije kot tudi spodbuda in obveza za delo v prihodnje, v katerega bodo še naprej najtesneje vpete Občina Tolmin kot lastnica tega kulturnega spomenika, Javni zavod za turizem Dolina Soče in Tolminski muzej, ki skupaj izvajajo aktivnosti za primerno ohranjanje in prezentacijo spomenika. Spomeniško območje Javorce je kraj evropskega spomina in nadaljnje načrtovane aktivnosti v tem smislu poudarjajo pomen skupnih korenin, skupne preteklosti in skupnih vrednot narodov Evrope s ciljem ohranjati kolektivni spomin o solidarnosti in ustvarjalni volji v časih težkih preizkušenj. Z namenom poudariti evropski pomen in vodilne vrednote, ki jih izraža Javorca, tj. mir, človeško dostojanstvo in enakopravnost skozi spoštovanje različnih kultur, veroizpovedi in narodnosti, bo na spomeniškem območju vsako leto izveden dogodek, namenjen pripadnikom različnih narodov, povezanih z dogodki v Javorci. Poleg tega sporočilnost Javorce vse od 100. obletnice spomenika po Evropi širi razstava Tolminskega muzeja Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – sto let bazilike miru, ki bo letos po Avstriji gostovala še na Hrvaškem in Češkem.

Z Julijskimi Alpami obkroženo cerkev v Javorci so leta 1916 med boji na soški fronti v čast in spomin na padle tovariše zgradili avstro-ogrski vojaki. Tako med vojno kot pozneje je bila in je še danes prostor združevanja posameznikov iz različnih nacionalnih, kulturnih in jezikovnih okolij in veroizpovedi. Za Javorco so v njeni več kot 100-letni zgodovini skrbele in jo obnavljale kar štiri različne države, saj so v njem prepoznale vrednoto, skupno vsem – mir. Simbolna vrednost cerkvice v Javorci se je ohranila vse do današnjih dni, ko jo obiskujejo sorodniki graditeljev in padlih vojakov ter ljubitelji narave in zgodovine, v letu 2017 jo je na primer obiskalo več kot 7.000 ljudi. Kljub neposredni bližini ključnih položajev soške fronte je Javorca v vojni ostala nepoškodovana, slabše pa jo je odnesla v velikonočnem potresu leta 1998. V okviru popotresne obnove so jo z združenimi močmi obnovili Državna tehnična pisarna, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Občina Tolmin. Le-ta tudi sicer skrbi za vzdrževanje spomenika in je v preteklih dveh letih s svojimi finančnimi sredstvi restavrirala še strop v ladji cerkve, obnovila zakristijo, rekonstruirala zvonik in sanirala strešno kritino.

ZED za Javorco je na sinočnji slovesnosti  prevzel župan Uroš Brežan, ki je ob tej priložnosti povedal: »Naša cerkvica v Javorci je prepoznana kot eden od devetih kulturnih spomenikov, ki se jim letos v evropskem letu kulturne dediščine po eni strani priznava izjemnost in edinstvenost, po drugi pa z vidika vrednot univerzalnost. S podelitvijo znaka evropske dediščine tako stopamo v elitno družino 38 evropskih kulturnih spomenikov, mlade in sveže iniciative, ki nam prinaša nove priložnosti ter prepoznavnost na evropskem in svetovnem nivoju.« Na slovesnosti so predvajali tudi predstavitvene videe za posamezne prejemnike ZED, ki so jih na lokacijah posneli sodelavci Evropske komisije – predstavitveni video za Javorco si lahko ogledate na tej povezavi. Slovesnost ob odkritju znaka v Javorci Občina Tolmin pripravlja v mesecu občinskega praznika, in sicer v petek, 11. maja, ob 17. uri, le dva dni po dnevu Evrope.

Spomnimo, da izbor spomeniških območij za podelitev ZED sicer poteka v dveh fazah. Predizbor opravijo države EU, ki lahko bienalno izberejo največ dve spomeniški območji, pri čemer je bila Javorci lani edina, ki jo je naša država podprla za nominacijo. Evropska žirija 13 neodvisnih strokovnjakov nato izbere največ eno spomeniško območje na državo, na podlagi njenih priporočil pa Evropska komisija nazadnje imenuje spomeniška območja, ki prejmejo ZED. Naziv je namenjen spomeniškim območjem z za Evropo pomembno simbolno vrednostjo, ki poudarjajo skupno evropsko zgodovino in nastajanje Evropske unije ter evropske vrednote in človekove pravice, na katerih temelji evropsko povezovanje, prejemniki pa so podvrženi preverjanju komisije, ki odloča, ali lahko ZED obdržijo. Z ZED se v Sloveniji od leta 2015 ponaša še partizanska bolnica Franja.

Spominsko cerkev Sv. duha v Javorci je Vlada RS že leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Poleg tega bo Javorca žariščna točka nominacije Pot miru od Alp do Jadrana – dediščina prve svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Vir: Občina Tolmin, www.tolmin.si