Dogodki 2024

Spominska cerkev v Javorci med prejemniki najvišjega evropskega priznanja

dne 05.12.2017

Kraj: spominska cerkev Svetega Duha v Javorci

Cerkev sv. Duha v Javorci, Občina TolminEvropska komisija je danes, v dneh pred razglasitvijo leta 2018 za leto evropske kulturne dediščine, razglasila devet novih spomeniških območij v EU, prejemnikov najvišjega evropskega priznanja za skupno dediščino, ki poudarjajo skupno evropsko zgodovino in nastajanje Evropske unije ter evropske vrednote in človekove pravice, na katerih temelji evropsko povezovanje. Z znakom evropske dediščine (ZED) se poleg 29 drugih lokacij in dogodkov na evropskih tleh odslej ponaša tudi spominska cerkev Sv. duha v Javorci, ki so jo leta 1916 zgradili avstro-ogrski vojaki v spomin na padle tovariše.

»Na Občini Tolmin smo z zadovoljstvom in veseljem sprejeli novico, da je nominacija za ZED, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in Tolminskim muzejem, obrodila sadove. Vedno smo verjeli, da nosi zgodba cerkvice Sv. duha v Javorci evropsko in univerzalno sporočilo, kar odločitev Evropske komisije samo potrjuje. Odločitev je tudi nagrada za vso obsežno in zahtevno opravljeno delo in obenem spodbuda in motivacija za naloge, ki so pred nami,« je bil prvi odziv župana Uroša Brežana ob veseli novici iz Bruslja.

Izbor spomeniških območij za podelitev ZED sicer poteka v dveh fazah. Predizbor opravijo države EU, ki lahko izberejo največ dve spomeniški območji vsaki dve leti. Spominska cerkev v Javorci je bila letos edina, ki jo je naša država podprla za nominacijo. Evropska žirija 13 neodvisnih strokovnjakov nato izbere največ eno spomeniško območje na državo, na podlagi njenih priporočil pa Evropska komisija nazadnje imenuje spomeniška območja, ki prejmejo ZED. Prijavitelj nominacije za pridobitev ZED je bila Občina Tolmin kot lastnik tega kulturnega spomenika, pri pripravi potrebnih dokumentov pa so z mag. Matjažem Kosom, na Občini Tolmin odgovornim za družbene dejavnosti, sodelovali še direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar, Mateja Leban z Javnega zavoda za turizem Dolina Soče ter zunanja strokovnjaka dr. Jelka Pirkovič in mag. Dušan Kramberger. V projektu, ki so ga morali priložiti nominaciji za pridobitev ZED, so evropsko razsežnost cerkvice v Javorci med drugim utemeljili takole: »Projekt temelji na predstavitvi sporočilnosti Javorce kot kraja evropskega spomina. Poudarja pomen skupnih korenin, skupne preteklosti in skupnih vrednot narodov Evrope. Osnovni cilj je ohranjati kolektivni spomin o solidarnosti in ustvarjalni volji v časih težkih preizkušenj. Načrtujemo razvijati vlogo in pomen Javorce kot simbola individualiziranega spomina in prostora medverske strpnosti ter interpretirati njeno vodilno simboliko.«

Spominska cerkev v Javorci je sicer že leta 2007 prejela pravico do posebne označbe Evropska dediščina.

Vir: Občina Tolmin, www.tolmin.si