Dogodki 2024

V Javorci odkrili znak evropske dediščine in pozvali k novim srečanjem

dne 11.05.2018

Kraj: spominska cerkev Svetega Duha v Javorci

Javorca - slovesnost ZED, foto ČervPrestižni znak evropske dediščine (ZED), ki ga je Evropska komisija spominski cerkvi Sv. duha v Javorci zaradi pomembne vloge, ki jo je le-ta odigrala v evropski zgodovini in kulturi, podelila konec lanskega leta, sta 11. maja simbolično odkrila minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec in župan Občine Tolmin Uroš Brežan. Najvišje evropsko priznanje za skupno dediščino je Javorca prejela zaradi vodilnih vrednot, ki jih izraža – mir, človeško dostojanstvo in enakopravnost skozi spoštovanje različnih kultur, veroizpovedi in narodnosti. Posvečena je vojakom, padlim na soški fronti, ne glede na njihov izvor in kulturo. Izraža poziv k miru in spravi ter priča o združevalni moči skupnega umetniškega ustvarjanja in gradnje v času težkih preizkušenj.

Župan Uroš Brežan je ob tej priložnosti izpostavil, da je Evropska komisija prepoznala izjemen pomen Javorce kot kraja evropskega spomina, saj se Evropa dobro zaveda, kaj pomeni mir – da ta ni samoumeven in je zanj treba vedno delati. Poudaril je, da je prejem znaka evropske dediščine za Javorco tudi simbol dobrega sodelovanja med Tolminskim muzejem, Zavodom za turizem Dolina Soče in Občino Tolmin kot lastnico spomenika na lokalni ravni ter podpore Ministrstva za kulturo in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Nadeja se, da v prihodnosti Javorca skupaj z drugo dediščino prve svetovne vojne na Poti miru od Alp do Jadrana morda postane tudi spomenik Unesca, kjer je Pot miru sedaj vpisana na Poskusni seznam. »Želim si, da bi se ob podobnih priložnostih tu še velikokrat srečali pripadniki različnih narodnosti, različnih verskih skupnosti, ljudje z različnimi pogledi – in da bomo s tega kraja odšli z zavedanjem, da ko najdemo skupen cilj, ko je naša prva in največja vrednota mir, lahko gradimo našo skupnost konstruktivno naprej, kot so zastavili pred več kot 50 leti očetje Evropske unije,« je še na mnoga srečanja dobro mislečih v Javorci pozval tolminski župan Brežan.

Evropska komisija je s podelitvijo ZED Javorci naredila izjemno potezo, kar je prepričan tudi včerajšnji slavnostni govornik, zunanji minister Karl Erjavec. Kot je razmišljal v nagovoru, bi človek pomislil, da se po milijon žrtvah v prvi svetovni vojni taka tragedija ne bo več nikoli ponovila, a ravno mesec maj nas po njegovem opominja, česa vse je sposoben človek za dosego sebičnih ciljev. Zgodila se je tudi druga svetovna vojna in potem dan zmage 9. maja 1945. »Vsi ti dogodki so nas prepričali, da je treba za mir delati vsak dan, in francoski zunanji minister Robert Schuman je 9. maja 1950 pripravil Schumanovo deklaracijo, katere cilj je bil povezati evropske narode. Začelo se je s šestimi, nato se jih je pridružilo še več in pred 14 leti tudi Slovenija. Evropska unija je garant miru, zato jo moramo negovati. Prizadevamo si, da bi tudi države zahodnega Balkana vstopile v to evropsko družino. Evropa je naša prihodnost. Sedaj se sooča z različnimi izzivi. Ni pričakovala, da ne bo samoumevno živeti v miru. Funkcijo ministra za zunanje zadeve opravljam od leta 2012, in takrat je izgledalo, da je mir sam po sebi umeven, potem pa se je naenkrat obrnilo. Mislim, da je zelo pomembno negovati take simbole sprave med narodi, kot je Javorca. Ko na tem mestu razmišljaš, kaj se je tu dogajalo, kako so ljudje v nekem obdobju trpeli, spoznaš, da je mir največja vrednota, saj če ni miru, ni razvoja, ni prihodnosti, ni prihodnosti za mlade. Poleg tega pa Evropska unija daje tudi mnoge druge priložnosti tako na gospodarskem in znanstvenem področju, predvsem pa izjemne priložnosti za mlade,« je še povedal minister Erjavec.

Kulturni program slovesnosti ob odkritju znaka v Javorci so sooblikovali prav mladi – prva violinistka Dunajske državne opere in Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič, mednarodno uspešen Dekliški pevski zbor Pueri Cantores iz Tolmina pod vodstvom zborovodkinje Barbare Kovačič in dijak Gimnazije Tolmin Žiga Taljat.

Leta 2016 je 100. obletnico cerkvice pospremila tudi razstava Tolminskega muzeja Spominska cerkev Sv. duha v Javorci – sto let bazilike miru avtorice, sicer tudi direktorice muzeja, magDamjane Fortunat Černilogar. Razstava v evropskem letu kulturne dediščine nadaljuje z gostovanjem po več evropskih državah.

Vir: Občina Tolmin, www.tolmin.si