Dogodki 2024

Tolminska delegacija na otvoritvi dveh pomembnih razstav iz prve svetovne vojne na Dunaju

dne 06.11.2016

Kraj: Dunaj, Avstrija

Na Dunaju in v Brucku na Litvi v njegovi neposredni bližini so konec tega tedna odprli dve pomembni razstavi, vezani na obdobje prve svetove vojne v Posočju oziroma na tukajšnje prebivalce.

Otvoritev razstave o Javorci na Dunaju, Foto Občina TolminRazstava Tolminskega muzeja Spominska cerkev sv. Duha v Javorci – sto let bazilike miru od 3. novembra gostuje v Vojnozgodovinskem muzeju na Dunaju. Septembra so jo na ogled najprej postavili v Tolminskem muzeju, saj je plod raziskovalnega dela tamkajšnje direktorice mag. Damjane Fortunat Černilogar. Ta je na Dunaju v zapuščini arhitekta cerkve Remigiusa Geylinga s pomočjo njegovih vnukov odkrila številne doslej še neznane vire, ki dodatno osvetljujejo okoliščine snovanja, načrtovanja in izgradnje cerkve, ki je pred 100 leti po le 184 dneh zrasla na vzpetini v dolini Tolminke. Odprtja razstave, ki jo je predstavila avtorica sama, so se med drugimi udeležili slovenska ministrica za obrambo Andreja Katič, avstrijski obrambni minister mag. Hans Peter Doskozil, slovenski veleposlanik v Avstriji dr. Andrej Rahten, tolminski župan Uroš Brežan in direktor muzeja dr. Mario Christian Ortner. Župan Brežan je v svojem nagovoru opozoril predvsem na izjemnost tega spomenika, za katerega so v 100-letni zgodovini poskrbele in ga obnavljale kar štiri različne države, saj so v njem prepoznale vrednoto, skupno vsem – mir. Prisotne je povabil, da spominsko cerkev v Javorci, ki je postavljena v idiličnem naravnem okolju Triglavskega narodnega parka in Julijskih Alp, tudi sami obiščejo. Otvoritev razstave, ki se je je zaradi ugledne institucije, v kateri je postavljena, in zaradi številnih visokih gostov udeležilo tudi veliko obiskovalcev in predstavnikov medijev, je Občina Tolmin v sodelovanju z Lokalno turistično organizacijo Sotočje izkoristila tudi za turistično in kulinarično predstavitev občine, doline Soče in Goriških Brd.

Dan kasneje, 4. novembra, sta slovensko veleposlaništvo v Avstriji in Občina Bruck na Litvi (Bruck an der Leitha) v tem mestu, le 40 kilometrov oddaljenem od Dunaja, otvorili razstavo o nekdanjem begunskem taborišču. Bruck na Litvi leži ob državnih mejah Avstrije z Madžarsko in Slovaško, v njegovi bližini pa je bilo med prvo svetovno vojno veliko begunsko taborišče. V njem je od l. 1915 do l. 1918 bivalo tudi približno 5.000 beguncev iz Slovenije, predvsem iz Soške doline, zato je kraj, čeprav leži v neposredni bližini Dunaja, dobil tudi slovensko ime Bruck na Litvi. Na mestu barak, v katerih so bivali begunci, je postavljeno obeležje v spomin na 483 beguncev iz občin ob Soči, ki so tu umrli. K obeležju so predstavniki Avstrije in Slovenije položili vence, v kratkem programu pa so sodelovali pevci iz Okteta Simon Gregorčič. Otvoritve razstave v mestni dvorani se je poleg visokih predstavnikov Avstrije in Slovenije, ki so bili prisotni že ob otvoritvi razstave o Javorci na Dunaju, udeležil tudi deželni glavar avstrijske zvezne dežele Spodnja Avstrija dr. Erwin Pröll. Razstava prikazuje gradnjo taborišča in predvsem bivanje beguncev v njem. Razstavljeni registri rojstev in smrti, ki so jih vodili, dokazujejo, da je tam bivalo tudi veliko beguncev iz vasi v neposredni bližini Tolmina.

Vir: Občina Tolmin, www.tolmin.si